1 zł za zestaw próbek BESTSELLERÓW - wypróbuj i pokochaj ulubieńców Alkmie!

Olej Babassu - tajemniczy eliksir z Amazonii

2021-09-27
Olej Babassu - tajemniczy eliksir z Amazonii
Oleje, w szczególności te pochodzące z egzotycznych roślin, często mają zagadkowe, choć ładnie brzmiące nazwy. Olej babassu nie jest wyjątkiem. Jednak po samej nazwie, zwłaszcza pochodzącej z nieznanego nam języka, ciężko się domyślić, czego możemy się spodziewać. Dlatego dzisiaj opowiemy wam więcej o tym składniku, który znajdziecie także w kosmetykach Alkmie.

Skąd bierze się olej babassu?

Tak jak możemy podejrzewać po jego egzotycznej nazwie, olej babassu pochodzi z orzechów palmy z Ameryki Południowej, z obszarów Amazonii. Ta palma to Attalea speciosa. Rośnie ona na dzikich, zrównoważonych uprawach. Owoce palmy Attalea Speciosa nazywane są kokilą, która tworzy ponad 200 twardych orzechów dojrzewających w okresie styczeń - sierpień. Każdy z nich zaś zawiera kilka nasion - i to właśnie z nich tłoczy się olej babassu.

Sam olej tłoczony jest na zimno, co pozwala na zachowanie jego właściwości. Jest również oczyszczany w procesie, który organizacja Ecocert zaklasyfikowała jako bezpieczny. Co ciekawe, olej ten ma postać białego masła, które łatwo rozpuszcza się pod wpływem temperatury. Większość jego składników ma temperaturę topnienia zbliżoną do temperatury ludzkiego ciała, więc idealnie nadaje on się do kosmetyków.

 

Co tkwi w babassu?

Olej babassu składa się w przeszło 70% z tłuszczy. Wśród nich prym wiodą nasycony kwas laurynowy (50% z owych 70%) i mirystynowy (20%). Ten pierwszy działa antyseptycznie i przeciwbakteryjnie, zaś drugi bierze udział w syntezie białek. Oprócz tego olej babassu bogaty jest również w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak linolowy czy oleinowy.

Wysoka zawartość fitosteroli w oleju babassu nadaje mu właściwości przeciwstarzeniowych - stymuluje odnowę komórkową i regenerację skóry. Ma on w sobie również witaminę E, która pomaga zwalczać wolne rodniki. To znakomita informacja z dwóch powodów. Po pierwsze, olej babassu może pomóc nam uzyskać młodszy wygląd skóry, ale po drugie - pomaga także tym, którzy mają tendencję do niewielkich uszkodzeń skóry, takich jak otarcia czy zadrapania.

Na co stosować olej babassu?

Olej babassu skutecznie chroni skórę przed ucieczką wody (TEWL, przeznaskórkowa utrata wody), zatem znakomicie sprawdzi się u osób borykających się z suchą lub odwodnioną cerą (pamiętajmy - to nie są synonimy). Jest świetnym emolientem i wspomaga warstwę hydrolipidową skóry. Jak pisaliśmy w tekście o pielęgnacji skóry suchej, zaburzone funkcjonowanie tej warstwy prowadzi nie tylko do odwodnienia skóry, ale także do zwiększonej podatności na uszkodzenia, podrażnienia i infekcje. Dlatego olej babassu sprawdzi się jako ratunek po zbyt intensywnym i częstym peelingu, po ekspozycji na promieniowanie UV czy kuracjach silnymi substancjami drażniącymi,, takimi jak retinol czy wysoko stężone kwasy.

Jego właściwości z pewnością docenią także kobiety w ciąży - olej babassu poprawia jędrność i elastyczność skóry, co w połączeniu z jego działaniem ochronnym i regeneracyjnym sprawia, że pomaga walczyć z rozstępami i zapobiegać im!

Czy olej babassu jest bezpieczny?

Czasem, kiedy myślimy o olejach, wyobrażamy sobie ich “tłustość” i lepkość na skórze.Są jednak oleje lżejsze w konsystencji, lepiej się wchłaniające, i do takich właśnie należy babassu. Łatwo rozprowadza się na skórze i nie pozostawia ciężkiego, tłustego filmu, dlatego chętnie jest wykorzystywany w kosmetykach - od kremów, przez sera, mieszanki olejków, nawet kosmetyki kolorowe, aż po produkty do pielęgnacji włosów.

Jest on również nietoksyczny - i to zarówno w niskich, jak i w wysokich stężeniach. Czemu o tym wspominamy? Ponieważ niektóre składniki miewają rewelacyjne działanie, ale tylko pod warunkiem, że używamy bardzo niskich ich stężeń, w wyższych mogą zaszkodzić. Oczywiście, jest ich relatywnie niewiele, a my dokładamy wszelkich starań, żeby stosować wyłącznie stężenia, które są bezpieczne, ale w przypadku oleju babassu praktycznie nie ma ryzyka podrażnień.

Warto jednak wspomnieć, że nie jest to substancja bez wad - w 100% stężeniu olej babassu może działać komedogennie. Co to oznacza? Że jeśli użyjemy czystego oleju babassu, może on zatykać nasze pory, sprawiając, że na skórze pojawią się niedoskonałości, takie jak wypryski, grudki czy zaskórniki. Dlatego lepiej jest sięgnąć po kosmetyk, który ma go w składzie, zamiast używać czystego oleju.

Dla kogo olej babassu i gdzie go znajdę?


Olej babassu zdecydowanie zyskuje popularność w ostatnich latach - już można go znaleźć w kosmetykach, w tym w naszej serii Snow White. Używamy go w nich, ponieważ skóra z przebarwieniami potrzebuje wsparcia w regeneracji.

Ze względu na swoje dość wszechstronne i łagodne działanie, olej babassu jest raczej bezpiecznym składnikiem kosmetyków. W szczególności polecamy go osobom, które:


- Mają cerę suchą
- Borykają się z odwodnioną skórą
- Mają skłonności do podrażnień
- Chcą przywrócić (lub utrzymać) jędrność i elastyczność skóry
- Widzą, że ich skóra jest “zmęczona”, pozbawiona blasku

Zdecydowanie warto sięgnąć po kosmetyki zawierające olej babassu - to nie tylko naturalny, ale też stosunkowo bezpieczny i wszechstronny składnik, który znakomicie przysłuży się naszej skórze!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Powiązane wpisy

loader
Polecane
Spotless (r)evolution 50 ml - 24-godzinny krem rozjaśniający

Spotless (r)evolution 50 ml

24-godzinny krem rozjaśniający
145,00 zł
Wonderful glow 30 ml - Neurokosmetyczne serum rozjaśniające

Wonderful glow 30 ml

Neurokosmetyczne serum rozjaśniające
145,00 zł
Wake-up shot! 30 ml - Serum z potrójną witaminą C Bestseller

Wake-up shot! 30 ml

Serum z potrójną witaminą C
159,00 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel