PREZENT: 1 wybrana świeca sojowa do zamówień od 150 zł. Wybierz swoją ulubioną!

Olej annato - cudowny olej dla każdej cery

2021-06-07
Olej annato - cudowny olej dla każdej cery

Przez media, influencerów, a także na grupach internetowych jesteśmy w ostatnich latach zachęcani do czytania etykiet ze składem jedzenia oraz składem naszych kosmetyków. Jednak czytając te etykiety, wielu z nas nie ma pojęcia o niezwykłych właściwościach niektórych ze składników. Często pojawiający się np. kwas hialuronowy to sprawa oczywista, jednak z innymi, bardziej egzotycznymi składnikami często spotykamy się po raz pierwszy. Dziś przedstawiamy Wam niezwykły olej z drzewka orleańskiego — olej ANNATO.

OLEJ Z DRZEWKA ORLEAŃSKIEGO — OLEJ ANNATO

Olej annato często również nazywany olejem roucou pozyskiwany jest z nasion Drzewka Orleańskiego, inaczej nazywanego Roucou, które rośnie w rejonie Ameryki Południowej, Środkowej oraz w Meksyku. W Polsce stosuje się jeszcze jedną zamienną nazwę — arnota właściwa. Roślina ta często nazywana jest również drzewem szminkowym, a nazwę tę zawdzięcza najpewniej swojemu czerwonemu intensywnemu kolorowi owoców i różowych kwiatów, a konkretniej zawartości czerwonego barwnika nazywanego orleanem, który wykorzystywano do barwienia m.in. szminek. Co ciekawe, w każdym z owoców znajduje się aż 50 czerwonych nasionek, które mają kształt zbliżony do kształtu serca.

JAKIE CENNE SKŁADNIKI SKRYWAJĄ W SOBIE NASIONA ROUCOU

Każde z nasion bogate jest w beta-karoten, kwas elagowy, proteiny, kwas salicylowy, celulozę i cukry, a także jest bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak karotenoidy, cis-biksyna oraz witamina A. Olej ANNATO uznawany jest również za jedno z najbogatszych źródeł delta i gamma tokotrienoli. Wykazują one analogiczne do witaminy E działanie antyoksydacyjne, jednak uważa się, że są zdecydowanie silniejsze, ponieważ badania wskazują, że neutralizują wszystkie rodniki, w tym również azotowe. Olej ANNATO to także bogactwo minerałów, takich jak selen, magnez i wapń. W tych małych czerwonych ziarenkach zamknięte jest cenne źródło składników aktywnych, o czym już rdzenna ludność Ameryki wiedziała i wykorzystywała je od wieków. Przede wszystkim olej ANNATO wykorzystywano do ochrony skóry przed intensywnym słońcem, a także owadami i insektami oraz jako środek o działaniu bakteriobójczym. Oprócz tego służył jako przyprawa pokarmu i był wykorzystywany — i jest nadal, jako barwnik spożywczy.

ZASTOSOWANIE OLEJU ANNATO W KOSMETYCE

 W kosmetyce olej ANNATO wykorzystywany jest przede wszystkim w produktach mających na celu przeciwdziałać procesom starzenia. Stosowany regularnie wpływa na poprawę jędrności i elastyczności skóry, a dzięki temu redukuje zmarszczki i opadający owal twarzy. Działa regenerująco i odbudowująco na strukturę komórek. Doskonale sprawdza się w produktach posłonecznych, wspomagając regenerację skóry po ekspozycji na promieniowanie UV. Stosowany przed “kąpielami” słonecznymi zmniejsza ryzyko podrażnień. Doskonale nawilża i sprawia, że skóra staje się miękka i przyjemna w dotyku. Przeciwdziała wolnym rodnikom, co wykorzystywane jest w kuracjach przeciwdziałających przedwczesnemu starzeniu się skóry, a także przeciwdziałających stanom zapalnym. Dodatkowo, działa antybakteryjnie i wykazuje działanie ściągające, więc i w kosmetykach dla cer ze skłonnościami do zanieczyszczeń i nadmiernej produkcji sebum możemy znaleźć ten jakże cenny olej.

KTO POWINIEN WPROWADZIĆ STOSOWANIE OLEJU ANNATO DO CODZIENNEJ PIELĘGNACJI

Olej ANNATO polecamy:

każdemu rodzajowi cery - suchej, tłustej, mieszanej, delikatnej i wrażliwej
osobom, które chcą przeciwdziałać procesom starzenia
osobom dojrzałym, którym zależy na poprawie jędrności skóry i redukcji zmarszczek
osobom, które mają skłonności do podrażnień
osobom ze skórą tłustą i mieszaną, a także ze skłonnością do zanieczyszczeń
osobom, które często korzystają z “kąpieli” słonecznych
Skontaktuj się z nami
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021

Powiązane wpisy

loader
Polecane
Wake-up shot! 30 ml - Serum z potrójną witaminą C Bestseller

Wake-up shot! 30 ml

Serum z potrójną witaminą C
159,00 zł
Wake-up shot! 15 ml - Serum z potrójną witaminą C Nowość

Wake-up shot! 15 ml

Serum z potrójną witaminą C
99,00 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel